ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
12 Οκτωβρίου, 2022 | Νέα
Το γραφείο μας εκπόνησε πρόσφατα την μελέτη που μας ανατέθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, με τίτλο : «Στατική Μελέτη Μελών Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού» για τις ανάγκες της Πράξης «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού»
Η μελέτη χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα :
Τμήμα Ι : Αποκατάσταση Αναλημματικών Τοίχων.
Στο τμήμα αυτό παρουσιάζεται η μορφολογία και η διάταξη των αναλημματικών τοίχων του Θεάτρου, καταγράφεται η παθολογία τους, αναπτύσσεται η επιλεχθείσα πρόταση αποκατάστασης, προσδιορίζονται τα μόνιμα, κινητά και σεισμικά φορτία που ωθούν δυσμενώς τους τοίχους και τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στην στατική μελέτη και παρουσιάζεται η στατική επίλυση που έγινε για κάθε έναν από τους τοίχους ξεχωριστά, με ανάπτυξη επιφανειακού μοντέλου με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, προκειμένου να τεκμηριωθεί η ευστάθεια και η ασφάλεια τους, μετά την προτεινόμενη αποκατάσταση. Επίσης, επεξηγείται η διαστασιολόγηση του οπλισμού και προσδιορίζεται η μεθοδολογία εφαρμογής του στους τεχνητούς λίθους, τόσο για την περίπτωση κατασκευής των νέων λίθων όσο και για την περίπτωση συμπλήρωσης υπαρχόντων λίθων με νέο υλικό.
Τμήμα ΙΙ : Αποκατάσταση Μελών του Κοίλου του Θεάτρου
Στο τμήμα αυτό παρουσιάζoνται τα μέλη του θεάτρου που αποκαθίστανται (βαθμίδες, εδώλια, κρατευτές, ερισείνωτα), παρουσιάζεται η στατική επίλυση προκειμένου να τεκμηριωθεί η ευστάθεια και η ασφάλεια, μετά την προτεινόμενη αποκατάσταση, καθώς και παρουσιάζεται η διαστασιολόγηση του οπλισμού που απαιτείται για την σύνδεση μεταξύ υφιστάμενων και συμπληρούμενων νεών μελών, είτε για την σύνδεση νέων μελών μεταξύ τους.
Τμήμα ΙΙΙ : Αναστήλωση του Προσκήνιου του Θεάτρου
Στο τμήμα αυτό παρουσιάζεται η μορφολογία και η διάταξη των μελών του προσκήνιου, αναπτύσσεται η επιλεχθείσα πρόταση αποκατάστασης, προσδιορίζονται τα μόνιμα, κινητά και σεισμικά φορτία που δέχονται τα μέλη του προσκήνιου και τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στην στατική μελέτη, παρουσιάζεται η στατική επίλυση, η οποία έγινε με μόρφωση χωρικού μοντέλου που περιέχει τόσο γραμμικά στοιχεία (ημικίονες) όσο και πεπερασμένα επιφανειακά (θριγκός) προκειμένου να τεκμηριωθεί η ευστάθεια και η ασφάλεια, μετά την προτεινόμενη αποκατάσταση και τέλος παρουσιάζεται η διαστασιολόγηση του οπλισμού που απαιτείται τόσο για την σύνδεση μεταξύ υφιστάμενων και νεών μελών όσο και για την σύνδεση υφιστάμενων μελών μεταξύ τους.
Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της μελέτης αποκατάστασης, ελήφθησαν υπόψη οι υποδείξεις της Δ.Α.Β.Μ.Μ. και του Κ.Α.Σ. ώστε τα υλικά και οι μεθοδολογίες που προτάθηκαν να είναι συμβατές με τις αρχές σεβασμού των μνημείων κυρίως σε ότι αφορά την ανθεκτικότητα στην πορεία του χρόνου και βεβαίως να εξασφαλίζουν την δυνατότητα οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να καταργήσουν τις παρούσες εφαρμοστέες λύσεις, αντικαθιστώντας τες με νεότερες με χρήση άλλων υλικών και τεχνολογιών, που δεν μπορούν να προβλεφθούν σήμερα.
Εργοδότης : Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας
Έτος μελέτης : 2022
1ος Επιστημονικός Συνεργάτης : Δρ. Γεράσιμος Θωμάς, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ
2ος Επιστημονικός Συνεργάτης : Θεόδωρος Παλαντζάς, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Msc. “Προστασία Μνημείων – Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων”
3ος Επιστημονικός Συνεργάτης : Αναστάσιος Κοκοσάρης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Msc.